Brand | Nobel |
---|---|
Transport Gratuit | Nu |
Debitul maxim [mc/h] | 19 |
Gama de produse | Filtru cu carbune |
Garantie[luni] | 24 |
Cod intern | RO202100028086 |
FILTRU AUTOMAT CU CARBUNE ACTIV DN 65 NOBEL FACD 20/F 19 MC/H
Seria de filtre automate NOBEL FACD/F constituie nivelul tehnic cel mai avansat al gamei de filtre automate NOBEL.
Sunt filtre cu carbune activ, cu spalare automata in contracurent a stratului filtrant.
Mediul filtrant consta intr-un strat de carbune activ granular asezat pe un strat de nisip cuartos selectionat de tip sferoidal.
Carbunele activ este de tip granular cu suprafata specifica ridicata, recomandat pentru tratarea apei si cu o mare capacitate de actiune fizica (filtrare mecanica), chimica (oxido-reducere) si chimico-fizica (adsorbtie).
Debitele indicate in continuare sunt calculate pentru un timp de contact de 2 minute, care este cel necesar pentru declorinare, cea mai obisnuita aplicatie a acestor filtre.
Conditii speciale de functionare (legate de substantele ce trebuie indepartate, de concentratia lor, etc.) pot cere timpi de contact diferiti, necesari pentru a se realiza actiunile de adsorbtie, cataliza, filtrare dorite.
Mediile filtrante se regenereaza printr-o spalare inversa cu apa, care se realizeaza automat, la anumite intervale de timp sau la atingerea unei diferente de presiune programate, in functie de model.
Functionarea filtrelor este gestionata de o automatizare electronica computerizata ce permite efectuarea spalarii inverse la intervale regulate de timp; este posibila programarea atat a frecventei regenerarilor, de la 1 la 7 zile, cat si a orei din zi la care sa porneasca regenerarea (maxim 3 regenerari/zi).
Pentru modelele NOBEL FACD/F-DP regenerarea poate fi programata si in functie de pierderea de presiune prin filtru.
In ambele cazuri, durata diferitelor faze ale regenerarii este programabila, pentru a adecva functionarea echipamentului la aplicatia specifica si a optimiza astfel consumurile de apa pentru regenerare.
Grupul hidraulic ce controleaza regenerarea este constituit din 5 vane fluture cu obturator din otel inoxidabil AISI316 si servomotor cu actionare pneumatica cu dublu efect, interconectate printr-un colector din otel zincat montat pe partea frontala a filtrului.
Vanele fluture, la randul lor, sunt comandate de 4 electrovane pilot, cu posibilitatea comenzii manuale a regenerarii chiar si in absenta alimentarii electrice.
Toate materialele utilizate sunt non-toxice si admise pentru contactul cu apa potabila.
Coloanele sunt realizate din otel carbon acoperit la interior cu rasini epoxidice de uz alimentar aplicate ulterior sablarii (gradul SA3 conform scarii suedeze);
La exterior, acoperirea este realizata in ciclu poliuretanic anti-acid, aplicat de asemenea ulterior sablarii; coloana include sistemul de distributie cu difuzoare din polipropilena, guri de vizitare, manometre de control.
Vanele fluture au corpul turnat din fonta, iar partile care intra in contact cu apa sunt din otel inoxidabil (discul si axul) si din EPDM (mansonul).
Masele filtrante sunt aprobate pentru uz alimentar.
AUTOMATIZARI DISPONIBILE
Programatorul afiseaza urmatorii parametri:
Este disponibil, de serie, un contact liber de potential pentru semnalizarea la distanta a regenerarii in curs (utilizabil, de exemplu, pentru comanda unei pompe sau a altui dispozitiv).
Este de asemenea posibil sa se inhibe pornirea regenerarii cu ajutorul unui contact extern liber de potential.
PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL FILTRARII PRIN STRATURI DE NISIP CUARTOS
Debitul maxim al unui filtru cu carbune activ depinde de timpul de contact dintre apa si stratul filtrant de carbune activ.
La o aceeasi cantitate de carbune activ, pentru debite mari corespund perioade de contact scurte, iar pentru debite mici corespund perioade de contact lungi.
Debitele maxime indicate pentru filtrele FACD se refera la un timp de contact de 2 minute, care este cel necesar in majoritatea aplicatiilor filtrelor cu carbune activ.
Conditii speciale de functionare (legate de substantele ce trebuie indepartate, de concentratia lor, etc.) pot cere timpi de contact diferiti, necesari pentru a se realiza actiunile de adsorbtie, cataliza, filtrare dorite.
Graficul prezinta modul de calcul al debitului in functie de un timp de contact de la 2 la 60 de minute, pierderile de sarcina in bar si kPa, debitele corespunzatoare fiind exprimate in % din debitul maxim de referinta.
La toate modelele, pentru a facilita transportul, instalarea si montajul, masele filtrante sunt livrate ambalate separat, umplerea coloanelor urmand a fi facuta pe santier, cu ajutorul kit-ului de incarcare inclus in furnitura.
Ce este carbunele activ ?
Carbunele activ, asa cum o arata si denumirea sa, este o clasa de substante alcatuite preponderent din carbon.
Carbunele, de origine vegetala sau minerala, devine “activ” printr-un proces de activare.
Acesta se realizeaza in cuptoare cu abur la temperatura ridicata si duce la formarea unor canale minuscule in interiorul granulelor de carbune, numite micropori, a caror prezenta determina “activitatea”.
Un tip de carbune activ poate diferi fata de altele prin originea sa (vegetala sau minerala), prin dimensiunea medie a porilor, prin numarul microporilor, prin dimensiunea medie a granulelor din care este constituit (granulatie), etc.
Consecintele directe ale acestor caracteristici sunt densitatea aparenta si suprafata specifica (in general foarte ridicata, de ordinul a 1000 m2 pe gram de carbune).
Actiunea carbunelui activ se explica in principal pe baza a trei mecanisme: